کامودیتی چیست؟
کامودیتی به کالای اساسی مورد استفاده در تجارت می گویند که با کالاهای مشابه دیگر قابل تعویض است و اغلب به عنوان مواد اولیه در تولید کالاها یا خدمات دیگر استفاده می شود. طلا، پلاتین، نقره، نفت خام و گازو گندم نمونه هایی از کامودیتی هستند. از این اجناس در ساخت و تولید کالاهای مختلف استفاده می شود.
انواع کامودیتی کامودیتی بر مبنای ماهیت هایی که می تواند داشته باشد به دو دسته تقسیم می شود.
کامودیتی نرم (Soft commodity)
به کالاهای تجدیدپذیر، مانند گندم و سایر محصولات زراعی، کامودیتی نرم گفته می شود. علاوه بر تجدیدپذیری، این نوع از کالاها چرخه قیمتی فصلی نیز دارند. یعنی تعیین قیمت آنها گاه براساس وضعیت آب و هوا صورت می گیرد.
کامودیتی سخت(Hard commodity)
به کالاهای تجدیدناپذیر، مانند نفت و فلزات و سنگ های معدنی، کامودیتی سخت گفته می شود. یا به عبارت بهتر کالاهای اساسی که خود در طبیعت وجود دارند و قابل تولید نیستنددردسته سخت قرار می دهد.
تاثیر کامودیتی ها در بورس ایران چگونه است؟
اثر مستقیم کامودیتی ها روی سهام شرکتهای صادرکننده غیرقابل انکار است و می تواند قیمت سهم ها را کاهش یا افزایش دهد. بیش از نیمی از شرکت های بورسی تهران کامودیتی محور بوده و تحت تاثیرکامودیتی جهانی قرار می گیرند. همین موضوع باعث می شود که هم کامودیتی های داخلی و هم کامودیتی های جهانی، بازار بورس ایران را تحت تاثیر خود قرار دهند. برای مثال با افزایش قیمت دلار برخلاف برخی شرکت ها که دچار مشکل می شوند، سهم های کامودیتی محور و دارای ارزش دلاری مستعد رشد خواهند شد.