آشنایی با ارز دیجیتال

ارز دیجیتال یا کریپتوکارنسی به ارزهایی اطلاق می‌شود که با استفاده  از پروتکل‌های رمزنگاری شده طراحی شده‌اند و هدف مشخصی را دنبال می‌کنند. این ارزها در واقع پول دیجیتالی هستند که با توجه به ویژگی‌های خاصی  که دارند، می‌توانند جایگزین مناسبی برای ارزهای رایج در کشور شوند. باید بدانیم  که چند نوع ارز دیجیتال داریم که هر کدام از آن‌ها کاربردهای مختص خود را دارند.

ارز دیجیتال یا رمز ارز

قبل از شروع در خصوص انواع ارزهای دیجیتال بهتر است ابتدا این دو واژه را بررسی کنیم. ارز دیجیتال واژه عمومی می باشد که به ارزهایی که بر بستر فضای مجازی  و به صورت دیجیتال تشکیل شده است. ارزهای دیجیتال بانک مرکزی از جمله آن‌ها است که به منظور ایجاد بستری برای انجام تراکنش‌ها به صورت دیجیتال و بدون نیاز به حضور در بانک ایجاد شده است. ارز دیجیتال انواع مختلفی دارد که رمزارزها یا کریپتوکارنسی‌ها یک نوع از آن‌ها می‌باشند.
رمزارزها نیز نوعی از ارز دیجیتال هستند که از فناوری بلاک چین بهره می برند تا به صورت غیرمتمرکز و بدون نیاز به سیستم بانکی به ایجاد ارزش بپردازند. این سیستم‌ها تکنیک‌های رمزنگاری برای امنیت خود استفاده می‌کنند. به طور کل ، واژه‌های ارز دیجیتال و رمزارز به جای هم به کار می‌روند.

تاریخچه ارز دیجیتال

تعداد بسیار کمی از افراد از پیدایش انواع ارز دیجیتال اطلاع دارند. این پدیده ، در واقع به عنوان اختراعی در کنار یک اختراع دیگر، وارد دنیای ارز ها شد. بیت‌کوین، معروف ترین ارز دیجیتالی است که خالق آن، فردی ناشناسی به نام ساتوشی ناکاموتو است.
هویت این فرد کاملا مشخص نیست و فرضیه‌هایی وجود دارد که شاید این فرد، نامی جعلی برای گروهی از افراد باشد که اقدام به تولید و طراحی نخستین ارز دیجیتال یعنی بیت‌کوین کرده‌اند که نخستین و مهم‌ترین پول دیجیتال است و از مابقی انواع این ارز بیشتر در معرض قضاوت و تحلیل قرار می‌گیرد.به عبارت دقیق‌تر، در دنیای دیجیتال بیت‌کوین بسیاز یادی دارد. این ارز، قیمت‌ ارزهای دیگر را تعیین می‌کند و روی مسیری که ارزهای دیگر دیجیتالی طی می‌کنند، تاثیر گذاری بسیار زیادی دارد.بیت‌کوین به عنوان ارزی به بازار عرضه شد که برای معامله و انجام تراکنش‌های مختلف با آن، نیاز به هیچگونه  واسطه‌ای نیست.

کریپتوکارنسی یا ارز دیجیتال چیست؟

ارزهای دیجیتالی در واقع ارزهایی هستند که با پروتکل‌های رمزگذاری‌شده طراحی می‌شوند و هدف‌شان کاهش تقلب و ممانعت از جعل و کلاه‌برداری ارزی است.
مهم‌ترین ویژگی ارز دیجیتال همان طور که اشاره کردیم ، غیرمتمرکز بودن آن است. به زبان ساده یعنی هیچ نهاد، سازمان یا دولت خاصی، آن را تحت نظارت و کنترل خود ندارد.در نتیجه، خبری از دخالت دولت‌ها در مدیریت و پیشبرد پروژه‌های موجود در شبکه بلاک‌چین وجود ندارد . شبکه بلاک چین، شبکه‌ای وسیع و گسترده است که ارزهای دیجیتالی در بستر آن تبادل و معامله می‌شوند.استفاده از انواع ارز دیجیتال برای تراکنش‌های مالی مختلف از نقاط گوناگون دنیا قابل نجام می باشد . به منظور  انجام هرگونه تراکنش با ارز دیجیتالی در بستری گسترده نیاز به کلید‌های عمومی و خصوصی وجود دارد.
امنیت فعالیت با رمزارزهای دیجیتالی بر عهده همین کلید ها می باشد .. در واقع، عملیات تراکنش با کریپتوکارنسی ها به کمک فرایندهای رمزگذاری مسیر تراکنش انجام می‌شود.در روش‌های قبلی که نسبت به تراکنش با ارزهای دیجیتال و بلاک چین، سنتی محسوب می‌شوند، مبلغ زیادی به عنوان کارمزد جهت  جابجایی ارزها و معاملات از سوی موسسات مالی واسطه و بانک‌ها دریافت می گردید. اما انجام فعالیت‌های گوناگون با انواع ارز دیجیتال دیگر چنین مشکلی ندارد. در واقع به ازای مبلغ بسیار اندکی از کارمزد، امکان تراکنش‌های مالی وجود دارد.

ویژگی های رمز ارز ها

  1. فعالیت رمز ارز ها بصورت کاملا غیر متمرکز انجام می شود .
  2. تحت نظارت هیچگونه سازمان و یا دولتی نمی باشد .
  3. امنیت بسیار بالا در دنیای رمز ارز ها .
  4. تبادل در یک شبکه قدرتمند و وسیع بنام بلاک چین.
  5. امکان تراکنش های مالی در سرتاسر نقاط دنیا .
  6. استخارج ارز های مورد نیاز با استافده از دانش و تجربه کافی.
  7. هزینه بسیار پایین در قبال تبادل‌های مختلف مالی .

انواع ارز دیجیتال

انواع ارز دیجیتال

ارزهای دیجیتال خدماتی

ارزهای دیجیتال خدماتی به ارزهایی اطلاق می‌شود که ابزارهای لازم جهت مدیریت داده‌های شخصی و سازمانی را روی بلاک چین در اختیار مشتری‌هایشان قرار می‌دهند.
این رمزارزها یک هویت دیجیتالی برای مشتری‌های خود ساخته  و تمام سوابق آن‌ها در دنیای واقعی را به این هویت دیجیتالی اتصال می دهد
ترکیب فناوری بلاک چین با دنیای واقعیفواید زیادی دارد. از جمله ارزهای دیجیتالی مثل دنتا کوین (Dentacoin) که از آن به منظورمصارف دندان پزشکی استفاده می‌شود تا رمزارزهایی که به منظور ذخیره اطلاعات ایجاد شده‌اند، مانند استورج (Storj) و سیا کوین (Siacoin).از مهم‌ترین ارزهای دیجیتال خدماتی می‌توان به چین لینک (Chainlink)، فایل کوین (Filecoin)، سیا کوین و استورج اشاره کرد.

ارزهای دیجیتال پرداختی

منظور از ارزهای دیجیتال پرداختی ارزهایی است که می‌توان از آن‌ها جهت پرداخت محصولات و خدمات مختلف استفاده نمود. برخی از این نوع رمزارزها پول‌های دولتی مانند دلار و یورو را رقیب اصلی خود می‌دانند و سعی دارند جایگزین آن‌ها شوند در حالی که برخی دیگر نیز بیشتر روی پرداخت‌های که در صنایع و کاربردهای خاص صورت می‌گیرد، تمرکز دارند.
چنین رمزارزهایی امکانات و ویژگی‌های خاصی به جز موارد ابتدایی مثل ارسال، دریافت و ثبت ایمن تراکنش‌ها در شبکه ندارند. بیت کوین مهم‌ترین عضو از این نوع از ارزهای دیجیتال است که بعدها رمزارزهای دیگری مثل لایت کوین، مونرو (Monero) و غیره هم با هدف بهبود کارایی و مقیاس‌پذیری، آن را همراهی کردند. همچنین استیبل کوین‌ها را هم می‌توان جزو ارزهای دیجیتال پرداختی محسوب کرد.

ارزهای دیجیتالی سرگرمی

همان‌طور که از اسم ارزهای دیجیتال سرگرمی و رسانه بر می‌آید از این رمزارزها به منظور تشویق کاربران جهت تولید محتوا، انجام بازی‌ها، شرط‌بندی و شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌شود.
به عنوان مثال ارز دیجیتال «بت» را در نظر بگیرید. این رمزارز  توکنی است که با فعالیت در مرورگر «بریو» (Brave) آن را به دست می‌آورید و کاربران دیگر هم می‌توانند آن را به عنوان پاداش به شما هدیه بدهند.

ارز های دیجیتالی مالی

ااز ارزهای دیجیتال مالی به منظور کارهایی مثل کاهش کارمزد در صرافی‌ها، قرض گرفتن و وام‌دهی استفاده می‌شود.نوع دیگری از ارزهای دیجیتال هم وجود دارند که از آن‌ها جهت مدیریت و معامله‌ی رمزارزهای دیگر استفاده می‌شود. به چنین رمزارزهایی ارزهای دیجیتال مالی می‌گوییم. برای مثال ارز دیجیتال محلی یک صرافی غیرمتمرکز که کاربران به کمک آن به معامله‌ی دیگر ارزها می‌پردازند یا درمورد نحوه‌ی اداره‌ی آن صرافی تصمیم‌گیری می‌کنند، یک ارز دیجیتال مالی است.

ارز های دیجیتالی زیرساختی

از رمزارزهای زیرساختی معمولاً برای پرداخت کارمزد رایانه‌هایی که مسئول اجرای برنامه‌های مختلف در شبکه‌ی بلاک چین هستند، استفاده می‌شود. برای مثال ارز دیجیتالی که آن را با نام اتریوم می‌شناسیم در واقع «اتر» (Ether) نام دارد و هر کس بخواهد از برنامه‌های غیرمتمرکزی که در حال اجرا روی بلاک چین اتریوم است، استفاده کند یا خودش برنامه‌ غیرمتمرکزی را روی آن پیاده‌سازی نماید، باید از این ارز دیجیتال داشته باشد

صرافی ارز دیجیتال چیست ؟

صرافی ارز دیجیتال محلی جهت خرید و فروش ارز دیجیتال می باشد. صرافی‌های ارز دیجیتال را از نظر ماهیت می‌توان به دو دسته «صرافی متمرکز» (Centralized Exchange) و «صرافی غیرمتمرکز» (Decentralized Exchange) تقسیم کرد. صرافی‌ متمرکز به صرافی گفته می‌شود که توسط یک شرکت یا چند نفر اداره می‌شود. در این صرافی‌ها کاربران می‌توانند با پرداخت ارز مثل دلار و یورو، ارز دیجیتال خریداری کرده و در مواقع لزوم ارز دیجیتال خود را فروخته و آن را تبدیل به ارز فیات کنند. صرافی متمرکز در کنار خرید و فروش  رمزارزها، از سایر انواع معامله مثل معاملات آتی، مشتقات و اهرم دار نیز پشتیبانی می‌کند.

جمع‌بندی

امروزه ارز دیجیتال به عنوان یک بازار مالی در بیشتر کشورهای جهان مطرح شده است و بسیاری از سرمایه‌گذاران به فعالیت در آن علاقه‌مند شده‌اند. ارزهای دیجیتال انواع مختلفی دارند که مهم‌ترین آن‌ها رمزارزها هستند. رمزارزها با استفاده از تکنیک‌های رمزنگاری و تکنولوژی بلاک چین به دنبال حذف واسطه از فعالیت‌های انسانی و اجرای آن‌ها بدون نیاز به اعتماد کاربران به یکدیگر هستند. در حال حاضر ارزهای دیجیتال فعالیت خود را به حوزه‌های مختلفی گسترش داده‌اند و این مساله همچنان نیز ادامه دارد. در این مقاله به سوالات مختلفی مانند ارز دیجیتال چیست و چه کاربردهایی دارد، کیف پول و صرافی ارز دیجیتال چیست ، چگونه ارز دیجیتال بخریم، استیکینگ ارز دیجیتال چیست ، بلاک چین و الگوریتم اجماع در ارز دیجیتال چیست و استخراج ارز دیجیتال چیست به زبان ساده پاسخ داده شد.

 

 

نظر خود را ارسال کنید