سایه انقراض بر منابع آبی
مآخذ:دنیای اقتصاد، تاریخ 1401/03/28
پژوهش محققان دانشگاه علم و صنعت با همکاری محققان سوئدی که در اردیبهشت امسال منتشر شد، تصویری تازه از وضعیت تالابهای کشور ارائه کرد. در این تصویر اثر تغییرات اقلیمی و غیراقلیمی (دستاندازی به منابع آبی با بارگذاری بیش از اندازه) بر ۶تالاب و حوضهآبی در خطر، با محاسباتی تازه مورد ارزیابی قرار گرفت.
بر اساس این گزارش، خلیج گرگان به دلیل اتصال به دریای خزر فشار کمتری را از ناحیه بارگذاری آبی تحمل کرده؛ اما در همان دوره زمانی، سهبخش از ۶بخش مطالعه شده شامل دریاچه مهارلو، تالاب هورالعظیم و دریاچه بختگان نیمی از مساحت خود را از دست دادهاند.
بررسی میزان تبخیر و تعرق در این مناطق و نیز سطح تغییرات روانآبهای ورودی به این ۶ناحیه نشان میدهد که اثر فشار آبی ناشی از بارگذاریهای کشاورزی و شهری بر تبخیر و تعرق چیرگی داشته و عامل اصلی مشکلات آبی مناطق نیز همین مساله است.
در واقع، تضعیف وضعیت هیدرولوژیک این ۶منطقه بیش از آنکه به علت تغییرات آبوهوایی باشد، ناشی از برداشت آب یا ممانعت از ورود آب به این مناطق بوده است.
پژوهش مزبور نشان میدهد اثری که شهرهای اطراف و بالادست بر این حوضه و تالابها داشتهاند بیش از اثر تغییرات اقلیمی بوده است؛ موضوعی که کمتر در سیاستگذاری به آن توجه شده است.